Waregem Business Park

Architecturale blikvanger in
het hart van Waregem

Waregem Business Park. Vijf bouwvolumes met een gemeenschappelijke stijl en toch elk een eigen identiteit. Daar zorgen de indrukwekkende uitkragingen met nagespannen beton voor. Even straf, maar minder zichtbaar: het complex is CO2-neutraal, als eerste bouwproject in België. Van de eerste vrachtwagen tot en met de laatste afwerking.


Tekst: Stephanie Demasure

Projectontwikkelaar ION zocht een nieuwe locatie voor de eigen kantoren. In plaats van een geschikt standalonekantoor vond het een ruim perceel langs de Expresweg in Waregem, vlak bij de op- en afrit van de E17. “De grote visibiliteit en de uitstekende ligging spraken ons meteen aan. Omdat het perceel te groot was voor ons alleen, besloten we een bedrijvenpark te bouwen waar ook andere bedrijven zich kunnen vestigen”, zegt Arne Allewaert, Senior Project Developer bij ION.


“De eenvoudige materialen versterken de eenheid tussen de verschillende gebouwen, die toch uniek zijn dankzij de overkragingen”

Maximale hoogtes

ION wilde een bouwproject met een sterke architectuur. De projectontwikkelaar klopte daarvoor aan bij Govaert & Vanhoutte Architects. “De eerste vraag was hoe we kantoren met verschillende volumes konden integreren”, zegt architect Joost Vanhove. “Dat bracht ons bij het idee van vijf aparte gebouwen in plaats van één groot complex, met als basis vijf volumes en 24 onderling verschoven plateaus.” Die uitkragingen zorgen voor een dynamiek op de site. Het middelste bouwvolume is het hoogste en biedt de meest indrukwekkende vergezichten.

De grote glaspartijen en hoge plafonds maken van het Waregem Business Park een aangename, moderne werkplek. Alle plafonds zijn nagenoeg balkenvrij en bieden dus maximale ruimte aan de kantoren. Het onthaal van elk gebouw heeft een extra hoog plafond. Arne Allewaert: “Wie binnenkomt, moet een zekere openheid ervaren. Net daarom is de gevel hier volledig uitgewerkt in glas, van de vloer tot aan het plafond. Rond de gebouwen wordt nog groen aangeplant. Die natuur wordt via het glas binnengetrokken in de inkom. Omdat er al veel licht en ruimte is, kozen we op het gelijkvloers voor zwarte plafonds.” Een uitzondering op de regel: in de andere ruimtes zie je uitsluitend witte plafonds.

Hoge plafonds en lichtrijke ruimtes maken van de kantoren een aangename werkomgeving.

Stabiliteitsuitdagingen

Vijf gebouwen van vier tot zes bouwlagen, goed voor zowat 24.000 vierkante meter aan betonplaten, bieden logischerwijs enkele stabiliteitsuitdagingen. Stabiliteitsbureau Cobe Ingenieurs begeleidde het project, van de eerste plannen tot de afgewerkt ruwbouw. “Gezien de zwakke grondlagen opteerden we voor een paalfundering”, zegt zaakvoerder Koen Van Nevel. “En door de grote oppervlakte van de kelder – 6.000 vierkante meter – voorzagen we twee uitzettingsvoegen, zodat de thermische spanningen kunnen worden opgevangen zonder de waterdichtheid in het gedrang te brengen.”


Ook de kenmerkende uitkragingen vroegen om een stabiliteitsoplossing op maat. Een kolfje naar de hand van Cobe. “We denken graag mee met de bouwpartners en zoeken oplossingen die de architectuur versterken. De keuze viel op volle, ter plaatse nagespannen betonplaten met een maximale dikte van 40 centimeter. Zonder balken in de kantoorgebouwen en dus met alle mogelijke ruimte om de technische installatie optimaal uit te werken”, aldus Van Nevel.

Duurzame keuzes

De doordachte architectuur zorgt niet enkel voor een herkenbare bouwstijl. Het ontwerp trekt ook de niveauverschillen op het terrein recht. Het perceel volgt namelijk de helling van de Expresweg. Govaert & Vanhoutte boetseerde het opwerp op de natuurlijke vormen. Het wegwerken van dat niveauverschil gebeurt al in de kelder, waar tweehonderd parkeerplaatsen voorzien zijn. De betonvloer loopt lichtjes omhoog, volgens de glooiing van het terrein. De vijf bouwvolumes bevinden zich ook op verschillende hoogtes.

Het resultaat: heel wat uitgespaarde transporten voor grondverzet. “We wilden een duurzaam gebouw realiseren, dat klaar is voor de toekomst”, legt Arne Allewaert uit. “We kozen zoveel mogelijk voor groene alternatieven en compenseerden daarnaast onze onvermijdelijke uitstoot door gecertificeerde klimaatprojecten te steunen. We verwarmen onder meer met geothermie en installeerden overal ledverlichting.” De vijf collectoren voor de verwarming staan in de ondergrondse parking. Je vindt er ook oplaadpalen voor elektrische voertuigen en extra aansluitingspunten.

Bij valavond is het Business Park een echte eyecatcher langs de Expresweg.

De vijf zwarte skyboxen contrasteren met het beton en lenen zich bijvoorbeeld perfect tot conferenties.

Eenvoudige materialen voor sterke eenheid

Boven op elk volume prijkt een zwart topvolume. Met hun aluminium schrijnwerk genereren de skyboxen in hittebehandeld zwart ayoushout een subtiel contrast met het beton en het hout op de rest van de gebouwen. “We kozen een eenvoudig kleurenpalet en een beperkt aantal verschillende materialen”, vat architect Damiaan Vanhoutte samen. “De gevels zijn eenvoudig gematerialiseerd: beton en glas in aluminium schrijnwerk domineren. Sommige gevels zijn voorzien van beplanking of verticale lamellen in afzelia. De eenvoudige materialen versterken de eenheid tussen de verschillende gebouwen, die toch uniek zijn dankzij de overkragingen. We hebben een echte eyecatcher neergezet.”


Technische fiche

Bouwheer:

ION (Waregem)

Architect:

Govaert & Vanhoutte Architects (Brugge)

Hoofdaannemer:

MBG (Antwerpen)

Deel dit bericht