Eyecatcher met golvende glasgevel

Bouwonderneming Vanderstraeten doet de Europaweg in Lummen swingen, want haar nieuwe kantoorgebouw in glas en aluminium is een heuse blikvanger. Binnenin voeren beton, witte muren en een houten afwerking de boventoon. Met dit bouwkundige hoogstandje toont het op-en-top Limburgse familiebedrijf aan dat het onmogelijke wel degelijk mogelijk is.

Tekst uwtekst.be Beeld Luca Beel

In het ontwerp stond het comfort van de medewerkers voorop.

In drie generaties tijd groeide Vanderstraeten van een lokaal eenmansbedrijf uit tot een van dé referenties voor de bouw en renovatie van scholen, appartementscomplexen, woonzorgcentra en ziekenhuizen in Vlaanderen. Intussen telt het team van Vanderstraeten 150 medewerkers: ingenieurs, planners, calculators, BIM-experts, werfleiders, administratief personeel en arbeiders. De laatste jaren steeg het aantal projecten en personeels-leden zo snel dat het oude kantoor uit zijn voegen barstte. Tijd voor een uitbreiding, en wat voor één!

Architecturaal en ecologisch pareltje

“Om meer ruimte te creëren, bouwden we een nieuwe vleugel aan het bestaande gebouw – goed voor 1560 m² extra oppervlakte. Daarna ondergingen de oude kantoren een grondige renovatie”, legt gedelegeerd bestuurder Michel Vanderstraeten uit. “Het nieuwe complex moest ons visitekaartje worden: een bouwkundig hoogstandje, een ecologisch voorbeeld en een architecturaal pareltje. Samen met onze bouwpartners zijn we daarin geslaagd.”

De gevel springt in het oog door zijn ronde

vormen, aluminium panelen en gigantische, driedubbele ramen. Die strakke stijl is ook terug te vinden aan de binnenkant van het gebouw. Beton en witte muren overheersen. Om het interieur warmer te maken, voegde Vanderstraeten houten elementen toe. De houten trappen en wanden werden geproduceerd in de schrijnwerkerij van het bedrijf, die zich op dezelfde site bevindt. De aannemer ruilde de kleine kantoortjes van het oude gebouw in voor grote en lichte landschapskantoren. En tussen de verschillende ruimtes zie je vooral glas.

“Het nieuwe complex is ons visitekaartje: een bouwkundig, ecologisch en architecturaal hoogstandje”

Energieneutraal en comfortabel

Bij de realisatie van het nieuwe gebouw waren twee aspecten cruciaal voor Vanderstraeten: ecologie en comfort. Voor de verwarming en koeling van de passiefbouw is er een geothermische installatie met een warmtepomp geplaatst. In het gebouw vind je nergens radiatoren terug, want de ruimtes worden verwarmd en gekoeld via de vloer. De ventilatie verloopt dan weer via luchtgroepen met een hoog recuperatierendement. Bijverwarmen of extra afkoelen kan met behulp van de ventiloconvectoren in het plafond.

Michel Vanderstraeten: “Bij het ontwerp hebben we ook heel sterk gekeken naar het comfort van onze medewerkers. Iedereen kreeg een elektrisch verstelbaar zit-stabureau. Het plafond en het tapijt werken geluidsdempend. En rond ons gebouw ligt een mooie tuin om frisse lucht op te snuiven. Daar prijken ook veertien moeraseiken, die oorspronkelijk op de plaats van het nieuwe kantoor stonden. Mijn vader, die intussen overleden is, plantte ze 25 jaar geleden, en ik moest en zou ze voor hem bewaren. Een gespecialiseerde firma transporteerde ze – met bloed, zweet en tranen – naar hun nieuwe plek. Hoe groter de eikenbomen worden, hoe mooier deze plek zal zijn.”


De medewerkers van Vanderstraeten verhuisden begin september 2018 van de oude kantoren naar de nieuwe vleugel. De totaalrenovatie van het bestaande gebouw nam in amper vijf maanden in beslag. In maart 2019 waren alle werken afgerond.

Veertien prachtige moeraseiken kregen een nieuwe plaats in de tuin.

Alle houten elementen zijn afkomstig uit de eigen schrijnwerkerij.


Technische fiche

Bouwheer:

Vanderstraeten (Lummen)

Architect:

STYFHALS architecten (Machelen)

Hoofdaannemer:

Vanderstraeten (Lummen)

Beton, glas en hout voeren de boventoon in het interieur.

Deel dit bericht