Specifieke verbindingen maken prefabbetonelementen circulair

In een rangschikking van circulaire producten moet beton veel materialen voor zich dulden. Toch kan het gebruik van de juiste verbindingen ervoor zorgen dat ook een gebouw uit prefabbetonelementen relatief makkelijk te demonteren is. Peikko levert al tientallen jaren dergelijke betonverbindingen.

Beeld Peikko Benelux

Amsterdams voorbeeldproject

De specifieke betonverbindingen maken het mogelijk om een gebouw uit geprefabriceerd beton demontabel te maken. “In de circulaire wijk Buiksloterham in Amsterdam wordt de proef op de som genomen”, zegt van Hezewijk. “Voor elf woningen en een atelier in het stadsdeel schreven stabiliteitsingenieurs van studiebureau Lievense een volledige set betonverbindingen van Peikko voor. In de afgewerkte gebouwen zorgen HPKM®-kolomschoenen, HPM®-ankerbouten, SUMO®-wandschoenen, BECO®-balkschoenen, COPRA®-verankeringskoppelingen en het PCs®-consolesysteem ervoor dat de gebouwen gemakkelijk te demonteren zijn wanneer de tijd rijp is.”


Door bij de afwerking te werken met kalkmortel die makkelijk kan worden verwijderd met hogedruk, blijven alle bouten toegankelijk. “Bestcon, expert in geprefabriceerde betonproducten en leverancier van de prefabbetonelementen in het bewuste project, en aannemer Vink Bouw zijn erg enthousiast over deze innovatieve verbindingsmethode.”


Ook dichter bij huis wordt een beroep gedaan op de producten van Peikko om circulaire projecten te realiseren. “Voor het unieke, duurzame retailpark The Leaf in Ternat, waar de bouwmaterialen indien mogelijk geselecteerd zijn op basis van het Cradle to Cradle-principe, maakte Verelst Industriebouw gebruik van onze demontabele HPKM®-kolomschoenen”, aldus van Hezewijk.

Tijdswinst

“Naast het feit dat het systeem gebouwen uit prefabbeton demontabel maakt, zorgt het er ook voor dat die gebouwen sneller kunnen worden opgetrokken. Bij prefabbetonkolommen bijvoorbeeld: na het aandraaien van de boutverbinding ontstaat meteen een momentvaste verbinding. Kolommen hoeven om die reden niet meer afgeschoord te worden. Er zijn ook geen gains nodig die aangegoten moeten worden. Zo wordt een kolom in slechts tien minuten gemonteerd”, besluit van Hezewijk.

Deel dit bericht