Nieuw hoofdkantoor langs E40 straalt belang van de sector uit

Met een voorgevel van maar liefst 300 meter lang is het nieuwe hoofdkwartier van FACQ in Merelbeke nu al een belangrijke aandachtstrekker op de E40. Het is dan ook een imposant gebouw met een indrukwekkende architectuur. Hoewel het geheel pas volgend jaar volledig klaar zal zijn, doet het nu al waarvoor het gerealiseerd is: de voorname Belgische marktpositie van de specialist in badkamers, verwarming en energiebesparende oplossingen benadrukken.

Tekst Els Jonckheere Beeld FACQ

FACQ besloot een volledig nieuw ‘Flanders Headoffice’ te bouwen om zo dicht mogelijk bij de klanten te staan en een grotere zichtbaarheid te genereren. Vandaar ook dat de firma opteerde voor een strategische ligging aan de E40. “We vonden de perfecte locatie in de Heidestraat in Merelbeke”, aldus algemeen directeur Damien Vanden Dael. “Met een oppervlakte van 3,2 hectare was het perceel groot genoeg om onze ambitie te concretiseren: een complex bouwen waarin alle diensten van FACQ verwerkt zijn. Concreet zal de nieuwe uitvalsbasis een logistiek centrum van 15.000 m² bevatten, alsook een Collect & Go-dienst, een Contact Center, een showroom van 3.000 m², een Sanicenter van 3.000 m² en uiteraard ook een kantorencomplex, dat een vloeroppervlakte van 2.500 m² zal beslaan.

In Merelbeke zullen we meer dan dertigduizend artikels op voorraad hebben. Zowel particulieren als professionals kunnen er terecht voor advies, begeleiding en aankopen. Tegelijkertijd was het altijd de bedoeling dat het ‘Headoffice’ symbool zou staan voor het belang van de professionele sanitair- en verwarmingssector. Het zijn immers onze klanten die een brede waaier van antwoorden kunnen formuleren op de ecologische uitdagingen in de woningen van morgen.”

De combinatie van grote glaspartijen en een inox façadebekleding zorgt ervoor dat het complex een enorme transparantie uitstraalt.

Imposant, maar transparant

FACQ spaarde kosten noch moeite om deze ambities te realiseren. Het nieuwe hoofdkwartier heeft een benutbare oppervlakte van 30.000 m² en wordt zo de grootste Belgische vestiging van de groep. Niet alleen de omvang van het gebouw is spectaculair. Ook de architectuur is behoorlijk indrukwekkend. Vooral de gevel langs de E40 is opvallend dankzij de speciale vormgeving, die doet denken aan een hogesnelheidstrein. De combinatie van grote glaspartijen en een inox façadebekleding zorgt er echter voor dat het complex tegelijkertijd een enorme transparantie uitstraalt. Uitnodigend en standingvol: het perfecte visitekaartje voor de specialist in verwarming, badkamers en energiebesparende oplossingen.

Bouwen in vertrouwen

Het is nooit eenvoudig om een pand te realiseren waarin verschillende functies geïntegreerd worden. Zeker niet als er telkens ook nog eens andere structuren en materialen moeten worden gebruikt. Vandaar dat FACQ koos voor een aannemer met een ruime ervaring in de bouw van alle mogelijke types panden: Groep Verelst. “Het is redelijk logisch dat onze wegen opnieuw kruisten”, vertelt CEO Kurt Geens. “Enerzijds zijn we thuis in zowel staal- als betonstructuren, anderzijds is FACQ niet alleen een van onze belangrijkste klanten, maar ook een van onze geprivilegieerde partners. Al jaren is dit familiebedrijf immers de hoofdleverancier van sanitair voor de hele Groep Verelst. Omdat we elkaar al zolang kennen, wisten we perfect wat FACQ van ons verwachtte.”


Het resultaat van het wederzijdse vertrouwen is een gebouw dat op het vlak van afwerking, ecologie, technologie en comfort zijn gelijke niet kent. Zo worden 60 % van de warmte- en de volledige koelvraag ingevuld door een geothermische installatie met 51 boorgaten tot op 140 meter diepte. Op de daken komen 1.932 zonnepanelen te liggen, die jaarlijks 564 mWh elektriciteit zullen opleveren.

De nieuwe uitvalsbasis huisvest onder meer een logistiek centrum van 15.000 m².

“Het gebouw kent op het vlak van afwerking, ecologie, technologie en comfort zijn gelijke niet”

Complexe realisatie

FACQ, Verelst en Lab Architects ontwikkelden het ontwerp gezamenlijk, een traject dat zich uitstrekte over meerdere jaren. “Het was dus een soort van Design & Build-project”, aldus Steve Van Roosendael, projectleider bij Groep Verelst. “De integratie van alle functies en de combinatie van verschillende structuren en uiteenlopende materialen maakten dat het een flinke boterham was, zelfs voor een doorwinterde bouwexpert als Verelst. Dat er tijdens de realisatie ook wel wat aanpassingen moesten gebeuren, maakte het project er zeker niet gemakkelijker op. Bovendien was de uitvoeringstermijn uiterst kort. Zo hebben we op amper acht maanden tijd de volledige ruwbouw moeten afwerken. Toch zijn we er bijzonder trots op dat FACQ ons als uitvoerder gekozen heeft. Het is een stijlrijk gebouw waarin we de veelzijdigheid van onze expertise kunnen demonstreren, en dat voor een klant die tegelijkertijd een belangrijke partner is. Dit nieuwe hoofdkantoor is dus niet alleen een visitekaartje voor FACQ, maar ook voor groep Verelst!”

De combinatie van verschillende structuren en uiteenlopende materialen maakte dat het ook qua uitvoering geen alledaags project was.


Technische fiche

Bouwheer:

FACQ (Merelbeke)

Architect:

Lab Architects (Luik)

Hoofdaannemer:

Groep Verelst (Putte)

FACQ spaarde kosten noch moeite om zijn ambities te realiseren.

Deel dit bericht