Toestel recycleert tot 85% van grijs water in residentiële woningen

De waterkringloop voorgoed sluiten kan niet, maar er is nog veel marge om de waterhuishouding in een woning efficiënter aan te pakken. EcoPuur, gespecialiseerd in duurzame energietechnieken, wordt in Vlaanderen de exclusieve verdeler van Hydraloop: een volautomatische, zelfreinigende en onderhoudsarme waterzuiveringsinstallatie. De primeur is voor een woning in een nieuwbouwwijk in Beigem (Grimbergen).


‘Het volautomatische systeem zuivert het zogenaamde grijze water, of bad-, douche- en wasmachinewater’

“Het World Resource Institute publiceerde onlangs de ranglijst ‘extreme waterstress’ en ons land bekleedt daarin een weinig benijdenswaardige 23ste plaats”, vertelt Marjoleine Weemaes, hoofd onderzoeksprojecten bij waterzuiveringsbedrijf Aquafin. “De Vlaming verbruikt gemiddeld 114 liter per dag, 54% daarvan gaat naar de douche, het toilet en de wasmachine. Nog heel vaak wordt voor die toepassingen gewoon drinkbaar kraantjeswater gebruikt, terwijl dat helemaal niet nodig is.”


Water gezuiverd in 4,5 uur tijd

“Daar proberen wij met de Hydraloop nu een antwoord op te bieden”, pikt Arthur Valkieser van Hydraloop Smart Water Saving in. “Het volautomatische systeem zuivert het zogenaamde grijze water, of bad-, douche- en wasmachinewater, waarna het éénmalig kan hergebruikt worden voor het toilet of de wasmachine, maar ook voor tuin en zwembad. Het water uit de badkamer wordt afgeleid naar het toestel, waar het in 4,5 uur tijd wordt gezuiverd. Het systeem is niet uniek in wat het doet, maar wel in hoe het dat doet.”


Valkesier vervolgt: “Er komen geen traditionele filters aan te pas, wat ons systeem onderhoudsarm maakt. Dat is mogelijk door gebruik te maken van uv-licht en bezinking, maar ook door een proces dat skimming wordt genoemd. Daarbij wordt lucht door het verontreinigde water geblazen, waarna de belletjes het vuil meenemen naar de oppervlakte, waar het als schuim over de rand loopt en wordt afgevoerd. Je kan het een beetje vergelijken met het afschuimen van een pint bier. Er gaat zo dus wel wat water verloren, maar je recycleert toch nog altijd 85% van het grijze water.”

De Hydraloop werd officieel voorgesteld aan de pers in Beigem.

Twee kranen

David Mertens kreeg in zijn woning in het Vlaams-Brabantse Beigem de primeur. “Ik heb nu twee kranen in mijn badkamer, eentje met drinkwater om de tanden mee te poetsen en eentje met warm water van de Hydraloop.” De installatie bij David kost zo’n 5.000 euro. “Maar de investering verdient zichzelf terug binnen uiterlijk tien jaar, waarschijnlijk zelfs vroeger”, verduidelijkt Joris Haems van EcoPuur.

Simulatiebeeld ‘De Vlaming verbruikt gemiddeld 114 liter per dag, 54% daarvan gaat naar de douche, het toilet en de wasmachine.’


image

Ter Mote 9 | 9850 Nevele | (+32 (0) 9 330 87 20) | info@ecopuur.be | www.ecopuur.be

image
image
image
image

Deel dit bericht