Hogere zelfconsumptie:
het antwoord op de digitale meter

De stand van Cebeo op Intersolution 2020 staat in het teken van het thema ‘zelfconsumptie’. Met het oog op de recente introductie van de digitale meters krijgen bezoekers te horen dat het streefdoel 100% zelfconsumptie is. “Ook al is dat overdreven, we willen duidelijk maken dat het belangrijk is om zoveel mogelijk opgewekte energie zelf te verbruiken.”


Beeld Cebeo

Cebeo wil op Intersolution 2019 alle professionelen aanspreken die met energie bezig zijn. Hilde Vandenberghe, Product Manager bij Cebeo: “En dan gaat het niet enkel om verwarming, maar ook om bijvoorbeeld sanitair warm water en elektriciteit.” De boodschap is glashelder: “In de komende energietransitie is een verhoogde zelfconsumptie cruciaal. We streven van om en bij de 30 procent nu naar minstens 60 à 70 procent.”

Zelf verbruiken in plaats van injecteren

Met zelfconsumptie wordt bedoeld: de energie die PV-panelen produceren zoveel mogelijk zelf verbruiken, en dus niet injecteren in het net. “Nu nog overheerst de misvatting dat zoveel mogelijk injecteren in het net het meeste rendeert. Subsidies uit het verleden hebben geresulteerd in dergelijke hardnekkige misverstanden. Rekenkundige modellen bewijzen net uitvoerig dat zelfverbruik financieel voordeliger is.”


Vandenberghe vervolgt: “Eigenaars van zonnepanelen willen die investering zo snel mogelijk terugverdienen. Dat kan door de opgewekte energie zelf verbruiken. En daar zijn geen grote aanpassingen aan hun installatie voor nodig. Dit is een belangrijke boodschap voor zowel de eigenaar van zonnepanelen als voor de PV-installateur.”

‘Eigenaars van zonnepanelen willen die investering zo snel mogelijk terugverdienen. Dat kan door de opgewekte energie zelf verbruiken.’

‘Wie data heeft, heeft kennis’

Het opladen van elektrische wagens: één van de mogelijke manieren om de zelfconsumptie te verhogen.

Investeren in comfort

Vandenberghe beseft wel dat gedragswijzigingen niet van de ene dag op de andere mogelijk zijn. “Het zal dus de nodige tijd in beslag nemen om de geesten te laten rijpen. “Op zich is dat niet nieuw: enkele decennia geleden moesten we wennen aan het idee van een dag- en nachttarief. Dat is uiteindelijk ook gelukt.”


Met PV-panelen, de digitale meter en hernieuwbare energie in zijn geheel komt het eveneens goed, klinkt het overtuigd bij Hilde Vandenberghe: “Wie bouwt of renoveert wil dat zijn investeringen opbrengen, maar wil tegelijk ook comfort. Als wij samen met de installateur aantonen dat investeringen in een grotere zelfconsumptie extra comfort opleveren, dan effenen we hiervoor vanzelf het pad.”


image

Eugène Bekaertlaan 59 | 8790 Waregem | (+32 56 23 80 00) | www.cebeo.be

image
image
image

Deel dit bericht