‘Gas zal een deel van de oplossing blijven’

De Vlaamse regering wil het plaatsen van nieuwe stookolieketels vanaf 2021 afbouwen. Maar wat dan met de toekomst van gas? Verdeler van aard-en propaangas Antargaz herinnert eraan dat fossiele brandstoffen in de komende decennia nodig zullen blijven voor een goede energievoorziening. “En dan is het aangewezen om te kiezen voor gas: de meest efficiënte en milieuvriendelijke fossiele brandstof”, klinkt het bij Antargaz.


Beeld
Antargaz

Als het van voormalig Vlaams minister van Energie Bart Tommelein afhing, waren de dagen van stookolie geteld. Vanaf 2021 worden stookolieketels ontmoedigd bij nieuwbouw en renovaties. Antargaz, specialist in aard-en propaangas, juicht de beslissing toe. “In het verleden was het regeringsstandpunt niet eenduidig. Nu is dan toch het besef doorgedrongen dat er oplossingen nodig zijn die een duidelijk verminderde CO2- en NOx-uitstoot met zich meebrengen. De CO2-uitstoot van gas ligt 20% lager dan die van stookolie. Bovendien komen er minder kleine partikels vrij bij het verbrandingsproces”, zegt Wendy Binst, Sales Manager bij Antargaz.

De regering besliste ook om woningen in nieuwe verkavelingen niet langer meer aan te sluiten op het aardgasnet. Antargaz heeft daar met zijn aanbod in propaan via tanks een geschikte oplossing voor.

Propere fossiele brandstof

Er bestaan volgens Antargaz nog teveel misverstanden over de impact van aard- en propaangas op het milieu. “Gas is een fossiele brandstof, maar wel één van de meest propere die er bestaan”, aldus Kristof Laenen, Commercial Manager bij Antargaz. Dat de regering meer wil inzetten op hernieuwbare energie, hoeft dan ook geen probleem te zijn voor de toekomst van gas. “Met de bestaande technologieën is het vandaag de dag niet mogelijk om met alleen maar hernieuwbare energie aan de energievraag te voldoen. Het verbruik van fossiele brandstoffen ligt veel lager dan 15 jaar geleden, maar toch blijven ze nodig om de tekorten op te vangen. Het ideale energiemodel zal bestaan uit een mix van hernieuwbare energie en fossiele brandstoffen. Daarom zal gas een deel van de oplossing blijven.”


De regering besliste ook om woningen in nieuwe verkavelingen niet langer meer aan te sluiten op het aardgasnet. Dat hoeft echter geen probleem te zijn, want Antargaz heeft daar met zijn aanbod in propaan via tanks een geschikte oplossing voor. Propaangas biedt dezelfde mogelijkheden en voordelen als aardgas: “Er zijn wat betreft de toepassingen eigenlijk geen verschillen tussen beide producten”, zegt Binst. “En dankzij de steeds beter geïsoleerde woningen is het gasverbruik van een gemiddeld gezin afgenomen. Eén levering per jaar is doorgaans voldoende.” De gebruiker hoeft bovendien niet zelf te controleren wanneer het tijd is voor een nieuwe levering: dankzij een telemetriesysteem bewaakt Antargaz vanop afstand de inhoud van de tank van elke klant. Zo wordt een gegarandeerde levering door Antargaz verzekerd.

‘Met de bestaande technologieën is het vandaag de dag niet mogelijk om met alleen maar hernieuwbare energie aan de energievraag te voldoen.’

All-in-one oplossing

Die aanpak kadert in de all-in-one oplossing die Antargaz wil bieden. De eindklant wordt volledig ontzorgd wat onder meer plaatsing, onderhoud en wettelijke controles betreft. Antargaz heeft een netwerk van zo’n 1.200 installateurs, waar de klanten een beroep op kunnen doen voor een deskundige en betrouwbare gasinstallatie. Antargaz probeert de installateurs zo goed als mogelijk te begeleiden. “Eén keer per maand sturen we een nieuwsbrief uit, waarin we belangrijke thema’s voor de installateurs aankaarten. Met opleidingen binnen- en buitenshuis proberen we te beantwoorden aan de steeds veranderende technologie en wetgeving”, zegt Wendy Binst, Sales Manager bij Antargaz.


Antargaz is steeds op zoek naar nieuwe installateurs. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven op de website van het bedrijf, en zullen daarna door een vertegenwoordiger gecontacteerd worden om meer informatie te verkrijgen.


image

De Kleetlaan 5A | 831 Diegem | 2/246.00.00 | www.antargaz.be

image

Deel dit bericht