Vervang je oude gasketel en bespaar 500 euro

Ongeveer de helft van de Vlaamse gezinnen verwarmt met gas. Dat is een goede keuze, want gas is een zuinige en betrouwbare energiebron. Maar een kwart van die gezinnen werkt nog met een ketel van meer dan 20 jaar oud. En dat is helaas niet zo goed voor je portemonnee en het milieu.

Twijfel je om een oude gasketel te vervangen? Zelfs als je oude ketel al jaren goed onder­houden wordt en nog steeds perfect werkt, slurpt hij ­helaas veel meer energie dan de nieuwste modellen. Dit leidt niet alleen tot een hogere energie­factuur, maar heeft ook een negatieve impact op het ­milieu.

Zuiniger verwarmen

Investeren in een nieuwe gasketel is interessant omdat het verschil in rendement opvallend is. Verouderde ketels hebben een rendement van hooguit 80 tot 95 procent, terwijl een nieuwe condensatieketel meer dan 100 procent rendement oplevert. Bij oude ketels wordt dus makkelijk 5 tot 20 procent van het gas dat je verbrandt niet omgezet in bruikbare warmte. Een nieuwe condensatieketel voorkomt dit en recupereert ook de restwarmte uit de rookgassen waardoor je minder gas nodig het om dezelfde comfortabele binnen­temperatuur te krijgen. Voor je portemonnee ­levert dit al snel een winst van 440 tot 700 euro per jaar op!

Beter voor het milieu

Met een nieuwe condensatieketel verbruik je niet alleen minder gas, maar stoot je ook minder CO2 uit. Wat natuurlijk veel beter is voor ons milieu. Goed om te weten is dat nieuwe gasketels zich perfect laten combineren met hernieuwbare energie zoals zonnepanelen, een zonneboiler of warmte­pomp. Op die manier zal het rendement zelfs nog een stuk hoger liggen. Trouwens, gas wordt zelf ook steeds groener: zo zal er binnenkort worden gewerkt met biomethaan, een hernieuwbaar gas met dezelfde troeven als gas en dat quasi CO2 neutraal is. Een ander aspect waar je het best rekening mee houdt, zijn je energiebehoeften. Verbouwen, isoleren, gezinsuitbreiding, … al deze gebeurtenissen kunnen een verstoord evenwicht veroorzaken tussen het vermogen van je cv-ketel en je verbruik. Zo kan je verwarmingsketel te krachtig geworden zijn of niet krachtig genoeg meer zijn. Door te investeren in een nieuwe gascondensatieketel kan je heel wat besparen op je energiefactuur. Als je gasketel het tijdens de koude wintermaanden laat afweten, niet meer tot op de juiste temperatuur verwarmt of lekt, dan is er maar één oplossing: een nieuw toestel installeren. Op die manier vermijd je terugkomende en hoogoplopende herstellingskosten én zal je energiefactuur fors verminderen.

image

Eenvoudig aan te sluiten

De installatie van een nieuwe condensatieketel vraagt geen extra kosten. Deze kan makkelijk aangesloten worden op je bestaande radiatoren of vloerverwarming. Op één werkdag kan doorgaans de klus geklaard worden, zeker als je een beroep doet op een erkend vakman.

Nog voordeliger met premie

Het plaatsen van een nieuwe ketel wordt nog interessanter gemaakt dankzij premies. Wie een ketel van voor het jaar 2000 vervangt, kan bij gas.be een vervangpremie van minstens 500 euro aanvragen. Hier bovenop geven ook de distributie­netbeheerders en de lokale overheid premies. Met al die voordelen is het vervangen van je oude ketel een goede zaak voor je portemonnee, het milieu en natuurlijk de warmte in je huis.

*De premie is ook in 2021 beschikbaar

image

Masuiplein 15 | 1000 Brussel | www.gas.be | info@gas.be | +32 2 383 02 00 LinkedIn | Facebook | YouTube