Sluit doorvoeringen van leidingen brandwerend af met Promat

Als installatieprofessional krijg je ongetwijfeld de vraag om de doorvoeringen van uw leidingen brandwerend af te dichten. Promat is de referentie voor de passieve brandbescherming van gebouwen en biedt u tal van praktische oplossingen die voldoen aan de strengste normen en die u snel en gemakkelijk kunt plaatsen.

Compartimentering Om de brandwerende compartimentering van een gebouw te vrijwaren moeten de openingen rond doorvoeringen brandwerend worden afgedicht. Compartimentering zorgt ervoor dat een brand niet (of slechts na een bepaalde tijd) van de ene ruimte naar de andere kan overslaan. Promat biedt tal van oplossingen tot EI 120 (120 minuten) om brandwerende compartimentering mogelijk te maken.

Openingen rond doorvoeringen Voor installatieprofessionals is vooral het afdichten van openingen rond doorvoeringen van belang. Die doorvoeringen doorboren wanden en vloeren. Over het algemeen zijn de openingen groter dan de leidingen of kabelbundels die er doorheen moeten. De brandwerende producten van Promat zorgen ervoor dat de opening rookdicht en brandwerend wordt afgedicht. Als dat niet op de juiste manier gebeurt, vormt de doorvoering een doorgang waarlangs het vuur en de rook zich snel kunnen verspreiden. Afsluiting bij brand Promat biedt oplossingen, met producten die u snel en makkelijk kunt plaatsen. De uitvoering en kenmerken van deze producten verschillen, maar het werkingsprincipe is altijd hetzelfde. De producten zorgen ervoor dat de opening rond de doorvoering bij brand wordt afgesloten, volgens de algemene Europese normen. In de meeste PROMASTOP®-producten zit een door Promat ontwikkeld materiaal op basis van grafiet. Bij verhitting schuimt het materiaal op. Daardoor worden de leidingen waar het materiaal omheen zit, dichtgeknepen zodat het vuur en de rook er niet doorheen kunnen. Zo blijft de brandwerende compartimentering van het gebouw intact. De brandwerende mortel werkt anders. Die schuimt niet op, maar heeft een koelende werking.

Elektriciens

Droge systemen: snel en makkelijk Als elektricien hebt je de keuze tussen tal van brandwerende producten. De brandwerende plug (PROMASTOP®-P) en de brandwerende steen (PROMASTOP®-B) zijn gemaakt van brandwerend materiaal waarin je zelf de benodigde openingen voor kabels kunt snijden. De huls (PROMASTOP®-IM CJ), bestemd voor één kabel, en de koker (PROMASTOP®-IM Cbox), bestemd voor een kabelbundel, zijn meteen gebruiksklaar, zonder individuele aanpassingen.

Brandwerend afdichten op maat Naast deze vier droge systemen zijn er nog drie andere oplossingen waarmee u doorvoeringen brandwerend kunt afdichten: PROMASTOP®-CC systeem (een combinatie van rotswol en brandwerende verf), PROMASTOP®-M (een brandwerende mortel) en PROMASEAL®-AG (een brandwerende acrylaatpasta).

Kabelgroepen De oplossingen van Promat zijn getest voor zes kabelgroepen. • KG1: met een diameter tot 21 mm • KG2: met een diameter van 21 tot 50 mm • KG3: met een diameter van 50 tot 80 mm • KG4: bundels van datakabels of combinaties van kabels uit KG1, met een maximale diameter van 100 mm per bundel. • KG5: onbeklede kabels met een diameter tot 24mm • KG6: lege leiding/leiding in staal, koper of kunststof met configuratie U/C met een diameter tot 16mm

HVAC-installateur

Een oplossing voor elke doorvoering Als HVAC-installateur hebt u de keuze tussen tal van brandwerende producten. In de met met brandwerende verf behandelde rotswolplaat (PROMASTOP®-CC systeem) en de brandwerende stenen (PROMASTOP®-B) kan je zelf de benodigde openingen snijden voor leidingen en kabels. De brandwerende mortel (PROMASTOP®-M) is bij uitstek geschikt voor gecombineerde doorvoeringen. Voor doorvoeringen van kunststofleidingen is de brandwerende strook op rol (PROMASTOP®-W) een makkelijk te plaatsen oplossing.

PROMASTOP®-P - PROMASTOP®-B

PROMASTOP®-IM Cbox - PROMASTOP®-IM CJ

PROMASTOP®-CC systeem


image

Etex Building Performance NV | Bormstraat 24 | 2830 Tisselt

+32 (0) 15 71 80 50 | info@promat.be | LinkedIn