Vernieuwend systeem voor ­sanitair warm water maakt forse ­energiebesparingen mogelijk

ClimaWays is sinds 2019 verdeler van de producten van Solvis. Dit Duitse bedrijf is van origine fabrikant van zonnethermische collectoren. Solvis ontwikkelde een intelligent buffersysteem voor huishoudelijk gebruik, dat op het juiste moment warmte kan capteren en opnieuw gebruiken. Die technologie is nu doorontwikkeld voor grotere installaties: SolvisVital is geboren. Een oplossing die de productie van sanitair warm water in grote projecten vergemakkelijkt, en dat aan een veel lager energieverbruik dan met een klassieke warmwaterboiler.

Tekst Filip Van der Elst | Beeld Climaways

SolvisVital is een warmteproductietechnologie die vooral interessant is voor de productie van sanitair warm water. “En dan vooral in omgevingen waar er een grote vraag is naar sanitair warm water, zoals sportcomplexen, scholen, ziekenhuizen, of appartementen met een collectieve productie van sanitair warm water”, zegt Jef Schelkens, zaakvoerder bij ClimaWays.

“Het is maar al te vaak een uitdaging om in gebouwen die op lage temperatuur verwarmd worden, te kunnen beantwoorden aan de vraag naar hoge water­temperaturen. Dat is soms een ware bottleneck”, zo verklaart Jef ­Schelkens de introductie van SolvisVital. “Die hoge watertemperaturen maak je niet aan met eender welk verwarmingssysteem. SolvisVital, een product- en systeemonafhankelijke technologie, kan dat wel. Zo kan je op intelligente wijze ervoor zorgen dat de sanitair warm water productie kan plaatsvinden met een groot aantal warmteproductietechnieken.”

Legionella

Bovendien moet een groot volume aan sanitair warm water niet de hele tijd op temperatuur blijven. Schelkens: “Dat is een belangrijk verschil met een klassieke boiler voor sanitair warm water. Het buffervat moet dan 24 uur op 24 op temperatuur blijven, anders loop je grote risico’s op vlak van legionella­vorming.

SolvisVital werkt anders, omdat de buffer is gevuld met technisch cv-water. Op het ogenblik dat er vraag is aan sanitair warm water wordt dit ogenblikkelijk aangemaakt, door het cv-water als warmtebron te gebruiken over een platenwarmtewisselaar.” Een bijkomend voordeel van het gebruik van technisch water, is dat de gebruiker heel polyvalent is in zijn systeemkeuze. “Hij kan het water opwarmen met een condenserende gasketel, of combineren met bijvoorbeeld een gaswarmtepomp, thermische zonnecollectoren, warmtekrachtkoppeling of een andere techniek.”

Het resultaat? Besparingen van 25 tot 30 procent op een klassieke warmwaterboiler, enkel en alleen door een efficiënt gebruik. “Die besparing kan nog toe­nemen door te combineren met verschillende duurzame technieken. Bovendien is de gebruiker verzekerd van een veilige anti-legionellacyclus en beschikt hij over een voortdurend gemonitord systeem”, zegt Schelkens. Voor het opwarmen van het sanitair water wordt er warm cv-water bovenaan uit de buffer gebruikt en over een warmtewisselaar gestuurd. Deze grote externe warmtewisselaar zorgt voor een snelle opwarming maar garandeert ook een lage retourtemperauur naar de onderzijde van de buffer. Dit grote temperatuurverschil zorgt voor een maximale gelaagdheid in de buffer waardoor het opwarmen door middel van thermische zonnepanelen, warmtepompen en andere verwarmingstechnieken gemaximaliseerd kan worden. Voor het op temperatuur houden van de noodzakelijk SWW-ringleiding wordt een tweede, kleinere warmtewisselaar gebruikt. De temperatuurlagen in de buffer worden zo niet verstoord.

Voor het opwarmen van het sanitair water wordt er warm cv-water bovenaan uit de buffer gebruikt en over een warmtewisselaar gestuurd.


Wat is de beste oplossing bij een grote vraag naar warm water?

Het antwoord op deze vraag wordt gegeven in dit filmpje ➟


‘Het is maar al te vaak een uitdaging om in gebouwen die op lage temperatuur verwarmd worden, te kunnen beantwoorden aan de vraag naar hoge watertemperaturen.’

Installatietechnisch een gemak

SolvisVital is een vernieuwende en bovenal innovatieve oplossing, aldus Schelkens: “Het is de eerste keer dat deze technieken – module, vers waterstation, buffervat – gebundeld zitten in een kant-en-klaar, plug-and-play concept. Op installatietechnisch vlak is dit echt een gemak. Ook de intelligente en efficiënte sturing en de mogelijkheid om achteraf uitgebreid te monitoren, zijn belangrijke voordelen.”

De eerste installaties met SolvisVital in België zijn reeds opgestart. “Dit kan een gamechanger worden in de sector”, besluit Schelkens. “Heel veel ontwerpers, architecten en gebouweigenaren worstelen met hetzelfde vraagstuk: sanitair warm water kost enorm veel energie, zeker in collectieve systemen met veel ringleidingen. SolvisVital biedt een oplossing. In basis gebruik je minstens een condensatieketel die hogere rendementen zal halen met dit systeem en op termijn combineren met modernere technieken zoals (gas)warmtepompen.”


image

ClimaWays (CoolingWays BVBA) | Uilenbaan 148b 2160 Wommelgem | +32 3 218 77 50 | info@climaways.be